Hamilelikte Mide Yanması

Vücudun baştan aşağı kendini yenileme sürecine girdiği hamilelikte anne adayında bazı fizyolojik ve bedensel değişiklikler görülmesi oldukça normal bir durumdur. Anne adayının hamilelik dönemine özgü yaşayabileceği, hamilelik süreci boyunca devam edebilecek pek çok problem ile karşılaşmak mümkündür.
Hamilelikte Mide Yanması

Hamilelik döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de mide yanmasıdır. Hamilelik sürecinin olmazsa olmazı mide bulantılarına bir de bazen oldukça şiddetli bir seviyeye çıkabilen mide yanmaları eklenince anne adayının işi oldukça zor bir hal alabiliyor. Pek çok sebepten kaynaklanabilecek mide yanması bazen oldukça şiddetli bir duruma gelerek hayatı pek çok alanda olumsuz etkileyebiliyor. Hatta bazen öyle bir hal alıyor ki anne adayının adeta korkulu rüyası haline gelebiliyor.

Hamilelikte görülen mide yanması neden olur, nelerden kaynaklanır?

Öncelikle hamilelik sürecinde görülen her mide yanmasının hamilelikten kaynaklanmadığını belirtmek gerekir. Reflü adı verilen mide rahatsızlığı mide iç duvarında tahrişe sebep olur ve bu durumun doğal bir sonucu olarak midede yanma şikayeti gerçekleşir. Mide hastalıklarının çok ilerlediği günümüz dünyasında oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan reflü bazı kadınlarda hamilelik döneminde baş gösterebilir ve mide yanmalarının temelini oluşturabilir. Bu yüzden mide yanması şikayeti bulunan bir anne adayı önce uzman bir hekime muayene olmalı ve mide yanmasının temel sebebini öğrenmelidir. Mide yanması mide rahatsızlıklarından değil de yalnızca hamilelikten dolayı yaşanıyor ise başlıca sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

Hamilelik süreci boyunca vücut, kendini rahat bırakmaya meyillidir. Bu yüzden vücutta bulunan tüm kaslar gevşer. Midenin yemek borusu ile bağlantılı olduğu kısımda mide kapakçığı adı verilen bir yapı bulunmaktadır. Yemek borusu ile mideyi ayıran mide kapakçığı çok önemli bazı görevler üstlenmektedir. Mide kapakçığı yapı olarak kaslı bir yapıya sahiptir ve hamilelikte tüm vücut kaslarında olduğu gibi mide kapakçığında da gevşeme görülür. Bu gevşeme sonucu ise mide asidi yemek borusuna kaçarak midede yanma şikayetine sebep olabilir.

Hamilelikte vücuttan çok çeşitli hormon salınımı gerçekleşir. Bu dönemde vücuttan salgılanan bir takım hormonlar sindirimi yavaşlatma özelliğine sahiptir. Sindirim yavaşladığı için besin maddeleri midede daha uzun süre durur. Sindirimin uzun sürmesi de mideden salınan asit oranını artırır ve midede yanmaya sebep olur.

Hamileliğin son aylarında rahim iyice büyür, çok daha geniş bir alana yayılır ve mideyi yemek borusuna doğru iter. Bu durum da midenin üzerindeki basıncın artmasına, sıkışmasına ve bu yüzden de yanmasına neden olur.

Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte mide yanmasının başlama zamanı aslında kişiden kişiye değişiklik gösterebilse de genellikle ilk aylardan itibaren mide yanması şikayetleri başlamaktadır. İlk aylarda daha hafif şiddette seyir eden mide yanmaları doğum yaklaştıkça şiddetlenebilmektedir. Bunun nedeni ise bebeğin ve rahmin büyüklüğünün doğuma doğru iyice artması ve bu durumda da mideye uygulanan basıncın artarak midede yanmaya sebep olmasıdır.

Hamilelikte Mide Yanması Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte mide yanması şikayeti ilk aylarda başlar ve doğum gerçekleşene kadar devam eder. Ancak hamilelik sürecinin sonlarına doğru bebeğin kafası aşağı kısma geleceği için mide üzerindeki baskı azalır ve bu duruma bağlı olarak mide yanmalarının şiddeti de büyük ölçüde azalır. Ancak bu durum normal ve sağlıklı bir hamilelik sürecinde yalnızca doğuma çok yakın zamanlarda gerçekleşir.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte mide yanmalarının tamamen önüne geçmek ne yazık ki mümkün değildir. Ancak gerekli önlemler alınır ise mide yanmasının şiddeti büyük ölçüde azaltılabilir. İşte mide yanmasına iyi gelen bazı eylemler:

  • Hamilelikte bol sıvı tüketimi hem bebeğin gelişimi hem de annenin sağlığı açısından son derece önem arz etmektedir ancak yemek esnasında sıvı tüketimi mide yanmasına sebebiyet verebilir. Bu sebepten ötürü yemek yerken su içilmemelidir.
  • Dik bir duruş mide üzerindeki baskıyı azaltır ve mideyi rahatlatarak mide yanmasına iyi gelir.
  • Boş mide asit üreterek mide yanmasına sebep olur bu yüzden uyumadan önce sağlıklı atıştırmalar yapmak mide yanmasına iyi gelir.
  • Yemek yedikten hemen sonra uzanır pozisyona geçmek sindirimi yavaşlatır. Bu durum da mideden salgılanan asit miktarını artırarak midede yanmaya sebep olur. Bu sebepten dolayı yemekten hemen sonra uzanılmamalıdır. Aksine hafif tempolu bir yürüyüş sindirimi hızlandırır ve daha hızlı bir sindirim de mide yanması probleminin çok büyük ölçüde önüne geçer.
  • Doktor kontrolü altında maden sodası kullanımı midenin asitlik derecesini düşürür. Mide ph' sını nötr hale getirir. Ve bu şekilde mide yanması probleminin çözümüne yardımcı olur.
  • Az az ve sık sık yemek mide yanmasının en gözde çözümüdür. Uzmanlar da hamilelik döneminde mideye birden fazla yüklemenin oldukça yanlış bir hareket olduğunu savunmaktadır. Az ve sık yiyerek midenin dinlenmesi ve sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanır ve mide yanmasının önüne geçilmiş olur.

Hamilelikte Mide Yanmasına Bitkisel Çözüm

Bazı bitkiler hamilelik döneminde midede rahatlatıcı etki yapar ve mide yanmasının büyük ölçüde önüne geçer. İlaç kullanımının oldukça risk taşıdığı hamilelik sürecinde bitkisel tedavi sağlayan besinler oldukça büyük bir öneme sahiptir. Mide yanmasına bitkisel çözüm sunan bazı besinler: badem, organik elma sirkesi, zencefil çayı, rezene çayı, hindistan cevizi suyu, karbonat, hardal, papatya çayı, süt ürünleri vb. olarak söyleyebilirim.