Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur

Hamilelik, tek bir bedende iki bireyin beslenmesi, sindirim yapması, büyümesi ve gelişmesi anlamına geldiğinden dolayı hamilelik sürecindeki beslenme alışkanlığı hem anne hem de bebek için hayati önem taşımaktadır.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur

Annenin yediği her besin bebek tarafından da kullanılacağından ve annenin ürettiği her hormon bebeği de etkileyeceğinden dolayı, annenin beslenme alışkanlığı anne karnındaki bebeği doğrudan etkiler. Hamilelik döneminde nasıl beslenmeniz gerektiği ile ilgili sizin için önemli ipuçları hazırladık.

Aldığınız besinlerin niceliği değil, niteliği önemli

Her bireyin bir gün içerisinde alması gereken ortalama bir kalori miktarı var. Eğer yerinizden hiç kalkmadan bütün günü geçirecekseniz bile iç organlarınızın ve düşünme yetinizin çalışmasından dolayı kalori harcamaktasınız ve bu kalorileri karşılamak için yemek zorundasınız. Hamilelikte alınması gereken kalori miktarı da artar. Fakat önemsemeniz gereken şeyin bu kalorinin nicel oranı değil nitel oranı olduğunu unutmayın. Örneğin yediğiniz bir künefe tatlısı çok yüksek oranda kalori içerse de size ve bebeğinize beslenmek ve güçlenmek için yeterli enerjiyi vermeyebilir. Kolay yakılarak kolay kullanılabilir enerjiler veren besinleri tercih etmeye çalışın.

Kendinizi asla aç bırakmayın!

Eğer kendinizi aç hissediyorsanız ve hamilelik sürecini asgari kilo alımı ile kapatmak düşüncesiyle yemek yemiyorsanız hem kendinize hem de bebeğinize büyük bir kötülük yapıyorsunuz demektir. Unutmayın ki size yemek ye sinyali veren açlık hormonlarının çalışma sebebi enerji ihtiyacınızdır. Bebeğiniz için ise o anda sinyali verilen enerjinin kullanımı oldukça kritik bir gelişimsel süreç olabilir. Bundan dolayı da acıktığınızı hissettiğinizde besleyici olan fakat sizi çok şişirmeyecek besinleri mutlaka tüketin.

Az az fakat sık sık beslenmeye çalışın

Bebeğiniz yetişkin insanlara oranla çok daha sık enerji ve yemeğe ihtiyaç duyar. Bundan dolayı hamilelik sürecinizde diğer süreçlere göre daha çok acıkmanız oldukça doğal bir durumdur. Yapmanız gereken şey sürekli acıkmanız durumunu bir avantaja çevirerek doktor ve diyetisyenler tarafından sürekli önerilen az az ve sık sık yeme yöntemini uygulamaktır. Her acıktığınızda mutlaka yemek yemeniz gerektiğini unutmayın. Bunu yapmaz iseniz bebeğiniz zarar görebilir ya da gelişimi aksayabilir. Fakat öğünlerinizi planlı ve ufak tutarsanız da kilo almanızı ve gerektiğinden fazla besin takviyesi almanızı engellemiş olursunuz. Bu şekilde de hem siz mutlu olursunuz, hem de bebeğiniz mutlu olur.

Mevsiminde ve taze olan yiyecekleri tüketmeye özen gösterin

Ne yazık ki günümüz dünyasında mevsimi dışında piyasaya sürülen yiyecekler zararlı hormonlar ya da ilaçlar barındıran yiyecekler olmaktadır. Unutmayın ki bebekler, sizden çok daha hassas ve dolayısıyla zararlı bir içerikten olumsuz etkilenme oranı sizin olumsuz etkilenme oranınızdan çok daha yüksek olacaktır. Bundan dolayı hamilelik sürecinizde alışkanlıklarınızı değiştirerek taze olmayan besinleri tüketmeme yoluna gitmeniz yararlı olacaktır.