Her Ay Gün Sayıları Neden Farklı Olur?

Bizim için zaman çok önemli bir kavramdır. Zamana dair nosyon ve evrensel ad sistemleri bulunmaktadır. Bu adlara nasıl karar verildiğine dair bilgiye rastlanılmamıştır. Bu kavramlardan bahsedecek olursak...
Her Ay Gün Sayıları Neden Farklı Olur?

Yıl, ay, hafta, gün, saat, dakika ve saniyeler gibidir. Bu kavramlar matematiksel işlemler sonucunda oluşturulmuştur. Özellikle geçmiş yıllarda Mısır devleti tarafından 30 gün ve 360 gün takvimleri tercih edilmekteydi. Mezopotamya’da ise 30, 60 ve 360 gibi sayılar kullanılıyordu. Gerekli hesaplama işlemlerinde ise bu sayılar en çok kullananlardı.

Bugünkü Hale Nasıl Gelindi?

MÖ 758 yılında Roma takvimi kullanılıyordu ve toplam 10 ay vardı, bu takvim şu şekildedir:

Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralıktır. Görüldüğü gibi bu takvim de Ocak ve Şubat aylarına yer verilmiyordu. Bu takvimde 60 gün açıklık bulunmaktadır. Bu 60 gün olayı sorun yarattığı içinde Ocak ve Şubat ayları eklenmiş durumdadır.

Her Ay Bulunan Gün Farkı Neden Var?

Yıllar sonra MS 46'da Ceasar bazı amaçlar ile takvimde değişiklik yapılmasını istemiştir. Böylece ayları 30 ve 31 gün olacak şekilde düzenledi. Ardından ise Şubat ayının son ay olması belirlenerek 4 yıl da bir 29 gün olması planlanmıştır. Bir süre sonra ise Ocak ayı başa geçmiş ve Ceasar’ın öldüğü ay olan Temmuz ayına July demeye başlamışlardır. July Ceasar’ın ölümü ile başa geçen Augustus, July Ceasar ile özleşmiş Temmuz ayını kıskanarak oradan ve Şubat ayından 1 gün olarak kendi ayına eklemiştir. Böylece Şubat 28 gün olmuştur. Günümüzde kullanılmakta olan takvimlerin hikayesi bu şekilde.