Dizel ile Benzinli Araç Arasındaki Farklar

Araç satın alırken karşılaşılan en önemli ayrımlardan biri benzinli mi dizel araç mı almalıdır. Bu fark sürüş deneyimi ve bütçeyi birebir etkileyen ciddiye alınacak bir konudur.
Dizel ile Benzinli Araç Arasındaki Farklar

Benzinli motoru August Otto 1876 yılında, dizel motoru ise çoğu kişinin adını soyadını bildiği Rudolf Diesel 1892 yılında patentini alarak adlarını motor tarihine altın harflerle yazdırdılar.

august otto ve rudolf diesel

Benzin yanarak motorin ise patlatmalı olarak yanmaktadır. Kokuları da farklıdır. Benzinin keskin kokusu varken dizel biraz daha tok bir kokuya sahiptir.

İkisi de petrol bazlı ürün olmasına rağmen molekül yapıları farklıdır, karbon dizilişi motorinde daha uzundur. Motorin yağlı ve buharlaşması zorken, benzin daha uçucudur.

Bu kısa bilgilerden sonra asıl konumuz olan dizel ile benzinli araç arasındaki farkları liste halinde sıralıyorum.

Dizel motorlu araçlar

  • Bildiğiniz gibi dizel motorlar daha sesli çalışırlar. Hatta halk arasında pancar motoru gibi çalışıyor denir.
  • Aynı kapasitedeki benzinli araçtan daha az güç üretirler. Bunu dengelemek için turbo sistemi kullanırlar. Turbo sistem de araç hızlanmasında atik olması değil de sonradan gücünü hissettirdikleri için otomobilin hızlanmasında ufak gecikmeler olur.
  • Benzinli araçlara göre daha pahalıdırlar. Bu pahalılık aynı model araçlarda yaklaşık %10'dur.
  • Düşük hızlarda daha az güç üretirken daha fazla torka sahiptirler.
  • Bakımları, özellikle ağır bakımları daha pahalıdır.
  • Daha fazla emisyon yayarlar. Yani doğayı benzinli araçlara göre daha fazla kirletirler.
  • En büyük kullanıcı dostu özelliği yakıt verimliliğidir. Türkiye koşullarında dünyanın en pahalı benzin ve motorinini kullandığımızdan dolayı eğer sık araç kullanan birisiyseniz tam size göredir. Benzinli araçlar 100 kilometrede yaklaşık 8-10 litre benzin tüketirken, dizel araçlar 4-6 litre motorin tüketmektedir.
  • Dizel motorlu araçların 2. el piyasası çok hızlıdır. Yani dizel aracı ilana verdiğiniz zaman sizi arayan müşteri daha çok olur.
  • 1.3 ve altı motora sahip dizel araç pek bulunmaz. 1.2 motora sahip benzinli araçlar beygir gücü olarak da dizellerden daha güçlüdür ve mtv'de motor hacmi baz alındığından dolayı vergileri daha düşüktür. Motorlu Taşıtlar Vergisini mtv hesaplama sayfamızdan hesaplayabilirsiniz.

Benzin motorlu araçlar

  • Dizel motorlara göre daha az sesli çalışırlar. Dolayısıyla kullanımı daha rahat ve keyiflidir.
  • Dizel motorlu araçlara göre daha ucuzdurlar.
  • Aynı hacimdeki benzinli motorlar daha fazla güç üretirler (daha fazla beygir gücüne sahip olabilirler).
  • Dizel motorlara göre bakım aralığı daha az ve ağır bakımları daha ucuzdur.
  • Dizel motorlara göre daha az emisyon değerlerine sahiptirler. Dizelden daha az çevreyi kirletseler de LPG'den daha fazla çevreyi kirletirler. Ülkemizde kullanılan 3 ana yakıt grubunda çevreyi kirletme konusunda ortada pahalılık konusunda zirvededir. Dolayısıyla yakıt konusunda daha fazla bütçeye mal olurlar.
  • Düşük tork ürettiklerinden dolayı daha az yük kapasitesine sahiptirler. Bildiğiniz üzere ticari araçların tamamı dizel motora sahiptir.
  • 2. el piyasası yavaştır. İlan verdiğinizde dizel motorlu arac ilanlarına göre daha az aranırlar.

Bütün bunların dışında otomobil alırken asıl konu ihtiyaçtır. Neye ihtiyaç duyduğunuzu biliyorsanız alımında bakımda ve satışta sürprizlerle karşılaşmazsınız.

Eğer sıfır araç alacaksanız ve bütçeniz ucu ucuna yetiyorsa benzinli ve dizel arasında kaldıysanız sizin karar almanızı kolaylaştıracak konu yılda kaç km yaptığınızdır.

Sıfır otomobil alımında eğer yılda 10.000 km'den daha az yol yapıyorsanız %10 daha pahalı olan dizel araç almanıza pek gerek yoktur.

Ancak şu meseleyi de unutmamak gerekir ki yaşadığımız ülkede dizel araçları ikinci elde satmak daha hızlıdır. Orta sınıflar için otomobil bir nevi yatırım ve ihtiyaç halinde paraya dönüştürülecek bir varlıktır. Bu durumu göz önünde bulundurarak araç seçimi yapmanız ileride zarar etmemenize neden olacaktır.