MTV Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl, Nereye Ödenir

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) nasıl ödenir? Motorlu taşıtlar vergisi ödemesi kredi kartı ile nasıl yapılır? MTV nereye ödenir? Motorlu Taşıtlar Vergisini nasıl ödeyebilirim? MTV ödemek istiyorum nasıl öderim? Kredi kartı ile MTV ödeme hakkında detaylı bilgiler
MTV Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl, Nereye Ödenir

Motorlu Taşıtlar Vergisi her sene yılda 2 eşit taksit halinde araç sahibinden tahsil edilen bir vergidir. Devlet bu vergiden elde ettiği gelirleri yeni yol yapımı, yolların bakım ve onarımı, kışın yolların tuzlanması gibi alanlarda kullanmaktadır.

Mtv ile akaryakıttan alınan vergi toplanınca oldukça büyük bir rakam yapıyor. Bu para da kdv'den sonra devlet için en önemli gelir kaynağı durumunda.

Eğer herkes motorlu taşıtlar vergisini zamanında ödeseydi vergi bu kadar yüksek olmayacaktı. Türkiye'de yaklaşık 3 milyon adet vergi borcu olan araç var. Bunu da şu an ödeyeceğiniz rakama oranlarsak oldukça büyük bir rakam.

7,9 milyon da trafik sigortası olmayan araç var. Neden trafik sigortası olmayan araç bu kadar fazla derseniz, alım satımlarda trafik sigortasının olmaması sorun teşkil etmiyor. Ama vergi borcu olan araç noterin sisteminde hemen gözüktüğü ve vergi borcu olan aracın satılamadığı için, aracı satarken mecbur vergi ödenmek durumunda kalınıyor.

Satış işleminde notere ruhsatı verince MTV ödenmiş mi ödenmemiş mi ortaya çıkıyor. Eğer ödenmemişse noterdeki görevli kişi mtv ödenmeden devir işlemini gerçekleştiremeyeceğini söylüyor ve işlem yapmıyor.

Noterde mtv borcu olan aracın satılmaması gibi bir engel olmasa, yüksek ihtimalle mtv borcu olan araç sayısı 8 milyonu bulacaktı. Bu da mtv vergilerinin daha da yükselmesine sebep olacaktı.

Vergiyi devletin resmi sitesi olan gib.gov.tr üzerinden ödeyeceğiz. gib.gov.tr 'de şu https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MTV_SORGU linke tıklayarak mtv ödeme sayfasına ulaşıyoruz. Ben burada kartla ödeme işlemini anlatacağım.

Karşımıza şu ekranın çıkması gerekli.

Bu ekrandaki tescil tarihi aracı trafik şubeye giderek tescil ettirip ruhsatı aldığınız tarihtir. Ruhsatınızda şu şekilde bulabilirsiniz.

Plakanızı, kimlik numaranızı ve tescil tarihini girdikten sonra TAMAM tuşuna bastıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelmesi gerekli.

Benim aracım 1.2 motora sahip olduğu için vergisi biraz düşük çıktı. Daha önceki aracım 1.5 dizeldi ve aynı modelde yıllık vergisi 970tl bu sene. Yani aynı aracın 1.5 kapasiteli dizeline %87 daha fazla vergi veriyoruz. Ama benzinli aracın dezavanatjı çok yakması. Üstüne benzin de mazottan daha pahalı olduğundan aradaki bu fark yine kapanıyor. Zaten benzinli araba kısa mesafe araç kullananlar için yıllık 10 bin kilometreyi geçmeyenlere daha uygun. Yoksa ocağa incir ağacı dikiyor benzinli araba.

Neyse, bundan sonraki aşamada ilk taksidi ödemek istiyorsanız ilk satırı, ikisini beraber ödemek için doğal olarak ikisini seçiyoruz. 2. Taksidi ödemek için 6 ay 31 Temmuz'a kadar daha vaktimiz var.

Ben hesaplamacı biri olarak her zaman borcun son gününe yakın ödemeyi daha uygun buluyorum. Çünkü şu anda ödeyeceğimiz 259 liranın günümüz enflasyon koşullarında temmuzdaki reel değeri %4 daha düşüyor. Yani o %4'ü herhangi bir emtiada değerlendirirseniz, o emtiadan da %4 aldığınızı düşünürsek kümülatif hesap yapıldığında yaklaşık 20tl 'ye yakın bir maddi değer söz konusu. Yani o parayı 31 Temmuzda öderseniz bugünün enflasyon koşullarında, bugün 239tl ödemiş gibi olacaksınız. Bu sırrı ve hesaplama türünü başka yerde bulamazsınız, hesaplamaci.com ailesi olarak sizlere para yönetiminde de bu şekilde güzelliklerimiz olacak. Konuya dönecek olursak ilk taksidi seçtik ve ödeme butonuna tıkladık.

Bize böyle bir uyarı yaptı. Tamam diyerek bu aşamayı da geçiyoruz.

Burada kart numarasını kendi bilgisayarınızın klavyesinden giriş yapamıyorsunuz, kart numarasına tıkladığınızda ekran üzerinde çıkan tuşlardan kredi kartı numaranızı girebilirsiniz. Güvenlik kodunu klavyeden girebiliyorsunuz ama. Bilgileri girdikten sonra size aşağıdaki gibi bir uyarı verecek. Tamam diyoruz ve bankanın kendi sitesine yönleniyoruz. Bu esnada cep telefonunuza bu işlemi onaylamak için geçici şifre gelecek.

Bankanın güvenlik doğrulama ekranları kullandığınız karta göre değişiklik göstereceği için buraya koymuyorum ki karışıklık olmasın. Banka güvenliğini de onaylayı işlemi başarıyla tamamladığınız takdirde aşağıdaki gibi ekran karşınıza çıkacak. Buradaki "KAYITLARINIZ İÇİN: aşağıdaki düğmeye basarak indireceğiniz alındıyı çevrim-içi olarak bilgisayarınızda saklayınız, ya da, yazıcınızdan çıktısını alınız." uyarısında olduğu şekilde bu ödemenin dekontunu almak istiyorsanız alındıyı indir butonuna tıklayıp dekontu indiriyoruz.

Herşeyi başarıyla yaptıktan sonra dekontunuz budur. Bu dekontu mail adresinizde saklamanızı öneriyorum. Çünkü oldu da sistemde hata oldu bu dekontu ödeme kanıtı olarak kullanabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Mükellefiyeti Ne Zaman Başlar?

Aracı tescil ettirdiğiniz andan itibaren başlar.

Sıfır araba alırken MTV ödemesi nasıl olur?

Eğer aracı sıfır alıyorsanız;

  • Yılın ilk 6 ayında, Ocak-Haziran ayları ve arasında ise yılın başından, yani 2 taksidi de ödüyorsunuz.
  • Yılın ikinci 6 ayında Temmuz-Aralık ayları ve arasında ise yıllık taksidin yarısını ödüyorsunuz.

2. el araba alırken MTV ödemesi nasıl olur?

Eğer 2. el alıyorsanız

  • Yılın ilk 6 ayında, Ocak-Haziran ayları ve arasında ise ilk taksidi aracı aldığınız kişi ödediği için siz sadece 2. taksidini ödüyorsunuz.
  • Yılın ikinci 6 ayında Temmuz-Aralık ayları ve arasında ise o sene için mtv ödemesi yapmıyorsunuz. Bir sonraki yıl mtv borcu tekabül edecektir.